Ontketen de kracht van data: Zo wordt jouw organisatie datagedreven
Datagedreven werken en werken met artificiële intelligentie, de meeste bedrijven willen dit. Data levert namelijk inzicht in de effectiviteit van processen en bedrijfsvoering, waardoor je snel kunt evalueren of bedrijfsactiviteiten opleveren wat de klant en organisatie nodig hebben of leiden tot duurzaam competitief voordeel.
Kort gezegd, goed gebruik van data leidt tot een grotere kans de missie van je organisatie waar te maken. Maar hoe pak je datagedreven werken eigenlijk aan? In het onderstaande artikel zetten we uiteen wat jij als senior manager of directeur kunt doen om je organisatie in staat te stellen deze stap te maken.
Data is overal
In het verleden maakten veel bedrijven gebruik van databases. Deze databases leefden in datacenters van het bedrijf of zelfs op het kantoorgebouw en waren vaak voor één specifieke applicatie. In sommige gevallen maakten bedrijven al gebruik van datawarehouses. Deze warehouses geven inzicht in datavraagstukken door voorbereide en speciaal geselecteerde data te tonen.
Met de komst van cloud computing zien we dat data zich snel verspreidt over een groot speelveld. Zo staat bijvoorbeeld HR-data bij veel bedrijven nu opgeslagen in de cloud. Er wordt steeds meer data vastgelegd, omdat meer processen worden ondersteund met specifieke applicaties. Deze applicaties slaan allemaal data op die belangrijk is om inzicht te krijgen in de effectiviteit van processen en bedrijfsactiviteiten. Door het grote aantal applicaties en systemen die data verzamelen, is het mogelijk om belangrijke inzichten te krijgen die voorheen niet mogelijk waren. Maar, het verkrijgen van inzicht kan alleen als je de juiste data op het juiste moment kunt combineren. Hier ligt een grote uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie haar data op de juiste plek krijgt zodat het omgevormd kan worden naar essentiële stuurinformatie?
Veel bedrijven gebruiken (cloud gebaseerde) data-analyseplatformen, pipelines en data factories om centraal data te kunnen verzamelen, transformeren en in real-time analyses op uit te kunnen voeren. Als manager of directeur is het aannemelijk dat je organisatie een dergelijk platform nodig heeft om de wijdverspreide data te kunnen verzamelen en analyseren.
Weet welke data belangrijk is
Met simpelweg een platform faciliteren ben je er niet. Het is van essentieel belang dat je als manager of directeur de organisatie in staat stelt te bepalen welke data belangrijk is.
Zo moet de organisatie goed begrijpen hoe beslissingen worden genomen en welke data hier een rol in speelt. Bijvoorbeeld, als een bedrijf een proces beoordeelt op basis van productiekosten, moet je weten welke factoren een rol spelen in deze kosten.
Door als bedrijf te identificeren welke data écht belangrijk is, kun je voorkomen dat een dataplafond volgestopt wordt met data waar geen beslissingen op gebaseerd worden. Hierdoor ontstaat vooral veel werk, onduidelijkheid en privacy/informatiebeveiligingsrisico’s.
Zorg er dus voor dat jouw organisatie haar datagedreven werken ondersteunt met goed uitgewerkte metrieken, dat zij data vastlegt en verzamelt als dat zinvol is, en dat de wijze waarop besluiten worden genomen op basis van data transparant en consistent is.
Borg datakwaliteit
Naast het borgen dat een organisatie weet welke data voor haar belangrijk is, moet de data ook van gepaste kwaliteit zijn. Je kunt je voorstellen dat data die gebruikt wordt om sneller en effectiever kankerdiagnoses te kunnen stellen onfeilbaar moet zijn, terwijl data die verzameld wordt om een event te evalueren middels een survey aan minder strikte eisen hoeft te voldoen.
Daarom is het als bestuurder belangrijk om te borgen dat de organisatie goede eisen stelt aan de kwaliteit van data en informatie voor besluitvorming. Hierbij is het belangrijk om duidelijke eisen te stellen aan de stuurinformatie en processen op te stellen om de kwaliteit van data te monitoren en te bewaken.
Faciliteer passende opslag van data
Naast belangrijke data van goede kwaliteit is het belangrijk om te beseffen dat verschillende data niet altijd op dezelfde manier opgeslagen wordt. Klassieke relationele databases zijn voor veel data niet meer optimaal. Dit betekent dat organisaties vaak de behoefte hebben om verschillende opslagmethoden te gebruiken die niet altijd voorhanden zijn.
Als bestuurder is het belangrijk om teams te faciliteren om data op de juiste manier op te slaan. Hiermee kan snelheid maar ook beveiliging makkelijker en effectiever gerealiseerd worden. Het investeren in goede dataopslagoplossingen is een belangrijke factor in het in staat stellen van datagedreven werken.
Borg privacy en databescherming vanaf de start
De regeldruk in Europa is hoog. In de afgelopen periode is er veel aandacht in de media voor nieuwe wet- en regelgeving. Denk aan de Digital Markets Act, de EU AI Act, de NIS2, en ga zo maar door.
Bestuurders worden in toenemende mate (hoofdelijk) verantwoordelijk gehouden voor het voldoen aan dergelijke wet- en regelgeving. Zeker op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Hiermee wordt het voor bestuurders essentieel om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen op het gebied van data governance, privacy en informatiebeveiliging.
Om je bedrijf goed te kunnen beschermen tegen risico’s zoals hacks, datalekken, reputatieschade en boetes is het belangrijk om vanaf het begin de juiste maatregelen te nemen. Maar ook om via governanceprocessen te borgen dat bijvoorbeeld de juiste dataopslag, kwaliteit en data-aggregatie plaatsvindt.
Door dit vanaf het ontwerp aan te pakken kan de organisatie ook nog eens makkelijk voldoen aan bovenstaande wet- en regelgeving zonder dat dit grote gevolgen heeft voor de organisatie qua kosten en personeel.
Als bestuurder is het belangrijk om draagvlak te zoeken voor data governance. Vanuit data governance kun je als organisatie borgen dat data, tijdens de hele levenscyclus, veilig en ethisch wordt gemaakt, gedeeld, gebruikt en zelfs vernietigd. Het sponsoren en faciliteren van initiatieven zoals Artificial Intelligence Management Systems (AIMS) en het opzetten van data governance-raamwerken zijn essentiële stappen voor een toekomstbestendige datagedreven strategie.
Belangrijke tips voor bestuurders:
- Het is aan te raden om het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar de organisatie te laten onderzoeken welke raakvlakken er zijn met bestaande standaarden en raamwerken. Deze kunnen dan op maat gemaakt worden voor de organisatie om zo proportioneel en efficiënt grip te krijgen op data en AI governance.
- Borg dat de levensloop van data goed in kaart wordt gebracht en wordt gemonitord.
- Laat je organisatie alleen data verzamelen die nodig is voor besluitvorming. Als je data niet nodig hebt, levert het alleen maar kosten en extra werk op.
Bouw kennis en kunde op
Zoals met elke nieuwe kans is het belangrijk om kennis en kunde op te bouwen in je organisatie over data en gerelateerde technologieën zoals AI. Schakel deskundige partijen in om medewerkers op te leiden, zet governance-systemen op en investeer in de kennis die de organisatie in de komende jaren nodig heeft om datagedreven te werken.
Pas Artificiële Intelligentie (AI) toe waar dat kan
De afgelopen jaren kan je er niet meer omheen: Artificiële Intelligentie. Deze familie van technologieën maakt het mogelijk voor organisaties om zeer snel grote hoeveelheden data te verwerken, voorspellingen te doen, patronen te herkennen en zelfs nieuwe content te maken.
AI zal op de korte termijn de mens niet vervangen. Maar je hebt als bestuurder wel de kans de technologie in te zetten om nieuwe inzichten uit data te halen. Hierbij is het essentieel dat je als bestuurder goede kaders opstelt voor het toepassen van AI, want naast grote kansen kan AI ook onveilig of onethisch worden toegepast.
Datagedreven werken stelt bedrijven in staat significante verbeteringen te bewerkstelligen in hun bedrijfsvoering. Als bestuurder is het belangrijk om de organisatie in staat te stellen haar besluiten te baseren op data van goede kwaliteit op een veilige en ethische wijze in een wereld waar verspreiding van data en nieuwe eisen aan dataopslag complexiteit brengen.
Door kennis en kunde op te bouwen, data governance uit te oefenen en AI toe te passen waar dat kan, stel je als bestuurder je organisatie in staat om veilig, ethisch en effectief te sturen met data.
Leren van onze experts?
We delen onze kennis graag met je. Meld je aan voor onze